• Noorwegen_topbanner

SPORTRETAIL SCOORT IN Q1 2018 ONGEVEER ZELFDE OMZET ALS IN Q1 2017


07-05-2018 – De omzet van de Nederlandse sportdetailhandel over het eerste kwartaal is ten opzichte van Q1 2017 ongeveer gelijk gebleven.

Sportkleding +3,1%

Tegenover een daling van het aantal transacties met 3,2% staat een stijging van de gemiddelde besteding met 3,3% en een toename van het aantal artikelen per klant met 1,2%. Het enige segment dat een omzetgroei te zien gaf is Sportkleding. De omzet nam in het eerste kwartaal toe met 3,1% als gevolg van de stijging van het aantal transacties met 1,1% en van de bestedingen met 1,9%. Het gemiddeld aantal artikelen per klant bleef met een plus van 0,2% vrijwel gelijk. In Q1 2017 was de omzetstijging nog 11% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016.Sportschoenen -4,7%

Het meest tegenvallende segment is, evenals in Q1 2017, het segment Sportschoenen. De daling was maar liefst 4,7%. Deze was vooral het gevolg van een afname van het aantal transacties met 8,9%, ondanks de stijging van de gemiddelde besteding met 4,7% en van het gemiddeld aantal artikelen per klant met 2,3%. In Q1 2017 lag de omzet 3,9% lager dan in Q1 2016. Voor Sporthardwaren noteert de INretail SportMonitor een afname van de omzet van 0,2%. Vooral het aantal transacties daalde fors, namelijk met 6,3%. Daar staat tegenover dat de gemiddelde besteding met 6,5% is gestegen en het gemiddeld aantal artikelen per klant met 1,2%. In het eerste kwartaal van 2017 groeide de omzet in dit segment nog met 5,2% in vergelijking met dezelfde periode van 2016.

Grote verschillen
In een toelichting op de cijfers zegt Dave Quadvlieg, Branchespecialist Sport bij INretail: “In het eerste kwartaal van 2018 zien we binnen de sportretail een zeer wisselend beeld. Over de eerste 3 maanden zien we grote verschillen per maand. Het segment wintersport heeft het goed gedaan. Dit heeft direct effect op kleding en hardwaren (ski’s en snowboards). Dit is ook niet zo gek met zo’n wintersportseizoen. Het weer en de sneeuwkwaliteit in de alpen waren het hele seizoen perfect. De koudere tempraturen zorgden automatisch dat wintersporters zich goed gingen voorbereiden door de juiste kleding aan te schaffen. Hetzelfde geld voor het segment wandelen waar een stijging van 3,8% in zat.”Sportfocus onderzoek
“De verwachtingen voor 2018 kunnen we nog niet helemaal waarmaken, maar gezien de negatieve omzetontwikkelingen van kwartaal 1 in andere branches, is dit zo slecht nog niet”, constateert Dave. “Fit en gezondheid is een levensstijl waar steeds meer aandacht voor komt en waar ook steeds meer geld voor vrij wordt gemaakt. Het is belangrijk om de trends en ontwikkelingen in de gaten te houden. We gaan de komende periode specifiek voor sportretailers de marktontwikkelingen in beeld brengen middels ons nieuwe Sportfocus onderzoek. De uitkomsten presenteren we in mei 2019.”

Bron: INretail SportMonitor

INretail

Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide