• Noorwegen_topbanner

Gravelfiets, bijna elk merk heeft er eentje. Of is het een cyclocrosser?Veel bekende merken rusten hun collectie uit met een gravelfiets. Het aantal bezitters begint ook toe te nemen en cyclocrossers zullen het bos steeds vaker delen met de ‘verdwaalde’ gravelfietser.

Wedstrijd versus toeren

Wat is nu eigenlijk het verschil van een gravelfiets ten opzichte van een veldrijfiets/cyclocrosser? Een van de meest gestelde vragen als de interesse in gravel begint op te borrelen. Om te beginnen zijn de doelen in beide disciplines totaal verschillend. Met een cyclofiets moet er een wedstrijd gewonnen worden. Daarbij krijgt de fiets te maken met modder en obstakels waarbij de fiets soms gedragen moet worden. Het parcours bestaat daarbij uit veel korte beklimmingen en afdalingen. Na een uurtje is het rondje gedraaid en ben je klaar. Op de gravelfiets ligt de focus meer op het genieten van het op pad zijn. Deze heeft een toer karakter waarbij asfalt gecombineerd wordt met een off-road avontuur. Op het eerst gezicht lijken de fietsen op elkaar maar als je de details gaat bekijken ontdek je toch al snel de verschillen.

Verschillen

Een veldfiets is een wedstrijdfiets en is vaak zo licht mogelijk. De gravelfiets mag daar aantegen wel weer een stukje zwaarder zijn en dat maakt de prijs een stuk aangenamer. Het verschil in gewicht is natuurlijk niet te zien. Wat wel opvalt zijn de bevestigingspunten voor bagagerekjes of een spatbord. Die heb je tijdens de wedstrijd niet nodig dus deze zullen ontbreken op een veldfiets. De banden laten ook een verschil zien. Bij een gravelfiets lijken deze meer op een gladde racefietsband met een licht profiel. Op de veldfiets zitten daar aantegen banden met flinke noppen die dan weer meer weg hebben van een mountainbikeband.

En dan is er nog de geometrie daar zitten ook verschillen in. Een wedstrijdrijder wenst een diepe zit waar een gravelfietser meer rechtop zit en comfort een grotere rol speelt. De balhoofdhoek is ook anders. Door daarin te variëren creëer je een wendbare of meer stabielere fiets. De veldfiets heeft bijvoorbeeld een hoek van tussen de 72 en 73 graden wat zorgt voor wendbaarheid. De balhoofdhoek van een gravelfiets zal minder steil zijn en dat creëert een stabielere fiets. En dan zijn er nog de versnellingen. Als je alleen off-road aan het fietsen bent zullen je snelheden niet snel de 40 kilometer per uur aantikken. Op de weg gaat dat wat makkelijker. Op de gravelfiets zal je dus een zwaarder verzet aantreffen.

Kleine verschillen in het grote spectrum van de verschillende fietsen.


Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide